Styrketräning vs kondition
Styrketräning VS Konditionsträning
Det har länge debatterats om vilken typ av träning som är mer effektiv. Styrketräning eller konditionsinriktad träning?
Så vilket är det?
*Trumvirvel*... Det beror på! Det hela kokar givetvis ner i vad som är ditt mål med din träning och vad du tycker är roligt. Det är mycket lättare att behålla motivationen under längre perioder om man tycker det man gör är roligt. Om ditt mål är att springa ett maraton eller om du vill knäböja 300 kilo så skiljer sig tillvägagångssätten.
Ett gammalt ordspråk lyder att om man vill bli riktigt bra på någonting så ska man repetera det man vill bli bra på, om och om igen. Då blir det rätt självklart hur ens träningsupplägg bör vara. Om ditt mål är klara av ett maraton bör du lägga så mycket tid på din löpning som möjligt och en person som vill knäböja 300 kilo bör lägga mer tid på knäböj. Styrketräning bygger i större utsträckning muskler och styrka än om man bara tränar konditionsträning som är mer utmanande för din kondition. Styrketräning och konditionsträning aktiverar också olika typer av muskelfibrer men mer om det lite längre ner.
Läs mer om de tre basövningarna på gymmet här!
Jag tycker absolut inte att man ska utesluta att träna styrketräning om man är löpare eller strunta i konditionsträningen om man fokuserar på styrkelyft. Att kunna bli mer explosiv i sitt löpsteg genom att utföra knäböj eller orka träna längre pass och utföra fler repetitioner om man som styrkelyftare inkluderar konditionsträning några pass i veckan.
Har man som mål att bara må bra och kanske inte har specifika mål som de som nämns ovan så bör man lägga ner tid på att utföra både kondition och styrketräning lika ofta. För en motionär kanske två pass styrketräning och två pass konditionsträning räcker för att få en god hälsa.
Sedan så innebär inte konditionsträning bara att springa, ro eller cykla. Du kan få ett bra konditionspass genom att öka dina repetitioner på dina lyft på gymmet. Testa att göra 50-100 knäböj eller marklyft och se vad din puls ligger på. Konditionsträning innebär kort och gott att få upp pulsen under en lite längre period.
HIIT eller högintensiv intervallträning skulle jag säga är ett mellanting mellan styrketräning och konditionsträning. Forskning har visat att man bränner ungefär lika mycket kalorier på 20 minuter som man gör med ett lågintensivt löpningspass på 60 minuter. Fördelen är att det tar kortare tid men det är också mer påfrestande på kroppen att springa t.ex. backintervaller så fort du bara kan.
Muskelfibrerna aktiveras olika i dessa olika typer av konditionsträning. Under ett HIIT-pass aktiveras typ-2 fibrer som är de explosiva fibrerna som bara orkar arbeta en kortare stund. Under lågintensivkonditionsträning så aktiveras typ-1 fibrerna mer. Dessa är uthålligare än typ-2 och orkar utföra sin funktion längre. Har man styrka och kraft som sitt mål anser jag att HIIT passar bättre då det aktiverar samma typ av muskelfiber som under styrketräning. Om man har långdistanslöpning som mål hade jag fokuserat mer på långdistanslöpning eller lågintensivkonditionsträning.
Personligen så gillar jag HIIT då jag känner att det passar mina mål bättre. Jag tycker också att jag kan variera min träning mer då jag kan få in både träning med battle rope, kettlebells, backintervaller och slå olika vikter av slägga mot ett bildäck. Om man kan variera sin träning är det större sannolikhet att man kan hålla motivationen att träna under längre perioder. Är man slut i benen om man tränat knäböj dagen innan kan man ändå köra slut på sig själv genom att använda battle rope eller slå sig trött på bildäcket med släggan.
Vill du ha lite tips på paket för styrketräning så kika här!
Och vill du istället kika på konditionsmaskiner för att slippa det Svenska vädrets nyckfullhet, så hitar du motionsredskap här!
/Detta inlägget är skrivet av Gymkompaniets mest hurtiga kollega, Patrik Olsson!