Vilken Träningsbänk Ska Jag Välja?

Träningsbänken

Vill du köra styrketräning i ditt hemmagym så finns det ett antal basprodukter som förtjänar lite extra eftertanke. Skivstången, Ställningen, Hantlarna, Viktskivorna och inte minst Träningsbänken!

Du kommer spendera en stor del av din träningstid sittandes eller liggandes på träningsbänken, och är det inte rätt modell för dig så kommer det troligen påverka dina träningspass, och worst case kommer du tvingas köpa en ny, alt att det helt enkelt gör att du drar dig från att nyttja den bänk du redan köpt.

Därför tänkte vi här gå igenom litegrann kring hur du kan tänka när det kommer till just träningsbänkar och vad du bör ha i åtanke.

Punkterna vi belyser är:
Budget
Ställbarhet
Fällbarhet
Dynornas form

Budget:
Träningsbänkar tillhör en av de produkterna där man vanligtvis får ungefär vad man betalar för. Ser vi igenom hela vårt sortiment av träningsbänkar här, så kan vi se att de lite billigare träningsbänkarna tenderar att vara något klenare i konstruktionen, eller ha en tunnare frame, med en mindre påkostad dyna. Det betyder inte att två bänkar som ligger inom en femhundring från varandra kommer vara extremt olika i kvalité, utan där handlar det troligen om att olika modellkonstruktioner har olika kostnader att framställa, men en bänk under 2000kr kommer skilja sig i kvalité jämfört med en som ligger på 3000-4000kr. Däremot när man börjar närma sig 5000kr och uppåt så är det få bänkar som är värda den kostnaden om de ska användas i ett hemmagym. Troligen är det då antingen varumärke eller kommersiell kvalité du betalar för, och du kan troligen för ett hemmagym lägga dig under den nivån. Är du en nybörjare med fokus på rehab eller lättare hantelövningar så kan du gott spara in ett par tusenlappar på bänken och hålla dig mot den lite billigare skalan. Medan om du tänkt använda bänkjen för tung bänkpress och hantelrodd så bör du satsa på en dyrare modell där du kan känna helt trygg i dina lyft även när du passerar 100-strecket på bänkpressen.

Ställbarhet:
Bänkar kommer vanligtvis i tre olika utföranden. De med ställbar ryggdyna, de med ställbar sits och ryggdyna och de som är helt plana utan ställbarhet. Relativt få bänkar idag har enbart ställbar rygg och fast sits, men det finns ändå ett gäng på marknaden. Dessa är oftast billigare varianter och vi skulle generellt råda dig till att ändå välja en bänk med ställbar sits och rygg då de oftast kostar ungefär lika mycket, men har betydligt fler fördelar då man vid lutande träning får en skönare och tryggare arbetsposition med ställbar sits. På frågan ställbar bänk eller plan bänk så handlar det dock helt och hållet om vad du tänkt använda bänken till. Är bänken ditt primära stödredskap i gymmet där du tänkt köra hantelcurls, pressar, flyes, etc då bör du absolut satsa på en ställbar variant. Det ökade stödet från ryggdynan kommer göra din träning skönare. Men är däremot bänkpress din viktigaste övning som du tänkt använda bänken till så bör du satsa på en plan variant, då det är en väldigt stor skillnad på att lyfta tunga vikter på en plan bänk kontra en ställbar, även när den ställbara är påkostad. En del löser problemet genom att köra en påkostad plan bänk för tung bänk, och en lite billigare ställbar variant för diverse hantelövningar och rehabövningar. Det finns också ställbara bänkar med rektangulära dynor och relativt liten skarv mellan rygg och sitsdyna som gör att de kan användas i båda fallen. Vår ställbara bänk för bänkpress är ett sådant exempel, se här.

Fällbarhet:
Många hemmagym har väldigt begränsad yta. Att kunna fälla ihop träningsbänken helt och ställa undan den kan spara flera kvadrat i gymmet för andra övningar när det behövs. Är detta något du känner igen dig på så kan det vara värt att ha med i tanken när du väljer träningsbänk. 

Dynornas form:
Här går årsikterna isär och det finns inget perfekt rätt och fel. Men, det kommer att spela roll för din träning och vi råder dig att ändå ha med detta i funderandet när du ska köpa din träningsbänk. Har du möjlighet att gå till ett gym och "provligga" ett par bänkar så gör det även om det ser lustigt ut för omgivningen. Bänkar skiljer sig kraftigt åt i bredd, avstånd mellan sits och ryggdyna, samt i om de har rektangulära dynor eller mer "figuranpassade". Överlag föredrar lite större personer lite större dynor, och rektangulära dynor är ofta skönare vid bänkpress och liknande övningar medan figursydda är skönare för sittande övningar. Men allt är subjektivt och vi råder dig som sagt att testa runt, eller kontakta oss för att diskutera vad som passar just dig.

Du hittar alla våra träningsbänkar här!